Váš český horokrejčí
Váš český horokrejčí

Vařiče z Mevy

Vladimír Bureš 25.02.2021

Testoval jsem v létě 2017 TOP model z roudnické Mevy, v podmínkách centrálního sedmitisícového Pamíru.

Vařič Spider Pro

Spider Pro patří do skupiny vařičů, které nejsou umístěny přímo na kartuši. Nevýhodou je, že je použito více dílů, náchylných na poškození. Což obnáší vyšší nároky na použité komponenty. Přesto považuji vařiče na kartuši kapku za přežitek:

  • roste spotřeba plynu – hořák je výš, více vystavený větru
  • snáze se převrhnou (dle Murphyho vždy ke konci přípravy jídla či nápoje)

Pokud je tedy vařič kvalitní (jako tomu je v případě Spider Pro), tak vařič, sólo stojící mj. umožnil:

  • umístění kartuše v teple nebo její obalení izolací
  • snadné vybudování nízké ohrádky z kamení či trusu pratura. Jistě, můžeme vzít zástěnu proti větru, ale….. jde o další krám do batohu, cosi také vážící, navíc snadno zničitelný. Prostě – u takto nízkého vařiče si snadno poradíme s tím, co nabízí matka příroda
  • obtížně vařič převrhnete. Spider Pro má velmi doširoka rozkročené nožky, je tedy dostatečně stabilní. Také výrazné zoubky proti skluzu nádoby napomohou k tomu, abyste polévku jedli z ešusu a nemuseli vysávat ze sviští nory
  • díky tomu, že je Spider Pro velmi nízký, mohl jsem vařit bezpečně i ve stanu, resp. v předsíňce. Což se hodí, třeba za sněhové vánice, vichru nebo deště. Nejde jen o riziko převržení, kdy přijdete o očekávanou krmi, ale i to, že teplo od hořáku může spálit tkaninu stanu. Zde musím upozornit na 2 důležité aspekty – nevařte v uzavřeném stanu, kyslík k dýchání potřebuje nejen vařič, ale i vy. A vařič je zde předurčený k nechtěnému vítězství. A vaření vkleče má svá specifika – po hodině vaření už nevstanete (vlastní zkušenost). Na čemž ovšem nenese vinu model či výrobce vařiče.

Hadička je u vařiče Spider Pro dostatečně dlouhá a dobře ohebná. Nedojde tak k jejímu zlomení za mrazivého dne a kartuše nepřekáží v bezprostřední blízkosti vařiče. Použité těsnění je také velmi dobré a je samozřejmě k dispozici náhradní. Co jsem ocenil, je přesný závit ke kartuši. Dobře se šroubuje i v silných rukavicích. Piezo zapalování perfektně funguje, na 1. zmáčknutí packy. Ta je sice plastová, ale nezlomila se ani v mrazivých podmínkách. Faktem je, že třeba v 6.000 m zapalovače selhávají. Ale stále máme k dispozici staré dobré zápalky nebo škrtátko. Ovládací kolečko síly plamene je malé, ale vroubkované a dobře ovladatelné i v rukavicích.

Spider Pro má předehřívání plynu. Plyn projde dráhu trubičkou skrz plamen a vychází ven se zvýšenou teplotou. Což zkracuje dobu, potřebnou k ohřevu obsahu nádoby.

Ne vše může samozřejmě ovlivnit sám vařič. Mnohé je dáno kvalitou plynu, poměrem propanu a butanu. Za zamrznutí vařiče pak nemusí nést zodpovědnost jeho konstrukce, ale také podezřele levná kartuše. Meva má samozřejmě k vařiči kartuše vlastní. Byť při testu byla použita korejská Kovea. Logicky, s ohledem na leteckou přepravu.

Vařič Spider Pro není nejlehčí. Jde o to, co upřednostníte. Pokud ho nechcete slisovat už v batohu, oceníte masivní konstrukci modelu Spider Pro. Ocenil jsem velmi solidní váhu i rozměry, vezmu –li v úvahu také předehřev plynu, piezo zapalování a dlouhou přípojnou hadičku (v ochranném kovovém povlaku).

Čistě dle mých zkušeností, Spider Pro rád vezmu pro jakýkoli pobyt v přírodě, počínaje Šumavou a konče 7.000 m vysokými kopci.