Váš český horokrejčí
Váš český horokrejčí

Čas na ryby testoval bundu Nanosuuf

Jiří Louthan 07.01.2022

Unikátní bunda a kalhoty od českého Faramuga oslní i nejnáročnější rybáře.

Vždycky, když jsem si pořídil na ryby oblečení od některé z tzv. rybářských značek, jsem mu našel hned několik nedostatků, které se dříve, nebo později na rybářských výpravách projevily, a tak trochu mi pokazily komfort při rybaření. Jedna bunda nedýchala, další se zase snadno trhala škrtnutím o trní, nebo ostrou větev a jedny kalhoty zase neseděly a neustále mi sklouzávaly.

A proto jsem se rozhodl najít na současném trhu oblečení, které bude ve všech zmíněných, a ještě dalších ohledech prostě dokonalé. Chci se v dešti, chladu i při průchodu křovím cítit komfortně a nebýt na oblečení přehnaně opatrný. Oblečení na ryby musí sloužit mně, a ne já jemu (časté praní, přehnaná opatrnost, nebo snad dokonce nutnost impregnace, to ne).

Při hledání špičkového outdoor oblečení na internetu jsem brzy narazil na českého výrobce z Luhačovic, který používá doslova unikátní technologii pro výrobu oblečení zaměřeného na vysokohorskou turistiku, horolezectví, bushcraft, polární výpravy, lyžování a další náročné aktivity v přírodě. Společnost Faramugo sama sebe definuje jako „český horokrejčí“ a staví si před sebe ambice šít co nejkvalitnější oblečení navíc se skvělou variabilitou. Jejich zákazníci mají totiž možnost si nadefinovat vlastní požadavky tak, aby jim bundy a kalhoty maximálně vyhovovaly právě pro jejich outdoor zaměření.

Proto jsem neváhal a zkontaktoval Faramugo, abychom společně vybrali takové oblečení, které bude ideální pro nás rybáře. Zvolili jsme bundu Nanosuuf a kalhoty Talabo. Oblečení nakonec v praxi ne, že splnilo, ale dokonce vysoce překročilo naše očekávání. Zdá se vám to jako příliš nadnesené hodnocení? Tak se spolu pojďme podívat, jak se bunda i kalhoty při našem testování předvedly.

První díl - Bunda Faramugo Nanosuuf

Outdoorová bunda s názvem Nanosuuf je vyrobená z materiálu 3L (98 % bavlny, 2 % lycry a aplikovaná nanotechnologie), který dává bundě následující vlastnosti, jež jsme si na výpravách důkladně otestovali. Začněme voděodolností, což je dle mého názoru základním stavebním kamenem každé pořádné bundy na ryby. Nanosuuf má vodní sloupec 23.000 mm, tedy je jasné, že má navrch před jakkoli silným lijákem. Současně je ale také výborně paropropustná (Ret 7 Pa.m2.W-1), takže se v ní nepotíte, ani když ji máte na sobě v letních měsících.

Bez diskuze voděodolná

Několikrát jsem v této bundě stavěl v jarním, letním i podzimním dešti bivak, hledal dřevo na oheň, nahazoval, zdolával rybu a dělal celou řadu úkonů, které jsou na rybách nutné. A musím říct, že bylo hrozně fajn, že jsem snad poprvé neřešil, že se mi do deště nechce. Jak bunda Nanosuuf, tak kalhoty Talabo (ke kterým se ještě dostaneme detailněji) nepropustily dovnitř ani kapku vody a současně se mi zevnitř nerosily a nelepily se mi na tělo, jako to umí některé konkurenční „pláštěnky“.
I když jsem měl oblečení na sobě celé hodiny v kuse, cítil jsem se maximálně komfortně a spokojeně. Ano, když jsem v dešti nahazoval, nebo pracoval s montážemi tak, že jsem měl ruce směrem vzhůru, dostala se mi voda na kraj rukávů, ale za to nemůže bunda. Pro takové případy by bylo třeba dořešit kompletaci nepromokavého oblečení vhodnými rukavicemi, které rozhodně v budoucnu také zrecenzujeme.
Rukávy jsou na koncích vybavené stahováním pomocí bytelných pásků se suchým zipem, což je jedno z nejlepších současných řešení. S tímto systémem se dobře pracuje i v rukavicích a pokud nebudete v dešti zvedat ruce nad hlavu, chrání vás proti průniku vody do rukávů přímo famózně.

Kapuce, s jakou jsem se ještě nesetkal

Výborným pomocníkem do deště je také kapuce, kterou je bunda vybavená. Je totiž dostatečně dlouhá směrem dopředu (tvoří jakýsi kšilt) a drží tvar díky zpevněnému lemu v přední části. Kapuci je možné vytvarovat jak kolem krku, tak přímo kolem hlavy a najít si tak pozici kapuce, která vám v dešti či větru vyhovuje nejvíce. Dosáhnete tím toho, že vám neprší do obličeje, ani když během deště fouká vítr a prší takzvaně ze strany. Tahle kapuce je pravdu výjimečně dobře vymyšlená. Navíc v případě, že ji zrovna nepotřebujete, je možné ji snadno sbalit a stáhnout pomocí pásku se suchým zipem zevnitř bundy a poutka pod kapucí na bundě ze strany vnější.
Kvalitní zalepené zipy

Dalšími pomocníky proti vodě jsou samozřejmě zalepené všechny zipy kapes a průduchů v podpaží, stejně jako léga (krycí pruh látky) pod hlavním zipem celé bundy. Bunda Nanosuuf má navíc prodloužení v zadní části, takže vám chrání i sedací partie. Celý spodek bundy pak můžete ještě stáhnout pomocí klasických brzdiček na pružných lankách.

Zipy jsou velice kvalitní, ani při rychlém zapínání či rozepínání „nekoušou“ látku, nezadrhávají se a nabízejí rychlé navléknutí i svléknutí bundy, stejně jako bleskurychlou práci s kapsami i podpažními průduchy.

Každopádně voděodolnost s úpravou Hydrophobic Extreme a současně paropropustnost bundy Nanosuuf hodnotím za jedna.

Oleofobita? Moc šikovné

Hodně zajímavá vlastnost této bundy je tzv. oleofobita. Bunda jednoduše neváže na svém povrchu nečistoty a mastnoty, což v praxi znamená fakt, že ji nemusíte tak často prát, jak jste třeba zvyklí u jiných bund, které nosíte na své rybářské výpravy. Kdybych vám ukázal bundu právě teď zblízka, ani byste nechtěli věřit, že jsem ji nosil na ryby skoro rok, a přitom nebyla ani jednou praná. Tuhle vlastnost zvláště u rybářské bundy jednoznačně oceníte.
Odolnost mechanická i proti ohni

Další kvalitou téhle bundy je neuvěřitelná odolnost proti roztržení či jinému mechanickému poškození. Několikrát jsem se v ní prodíral křovím při hledání dřeva na oheň, nebo při zdolávání ryb na malých řekách a bunda všechno přežila bez nejmenší úhony. Ačkoli my jsme při jejím testování nebyli až tak drsní, viděl jsem video, kdy recenzent tuhle bundu záměrně tahá přes ostré trní, dře ji o říční písek a kameny a bunda všechno vydrží. Klidně bych se nebál si ji příští rok vzít na sebe na hon, kde vyháníme divoká prasat z trnek, věřím, že by to v klidu zvládla.

A když už mluvíme o její odolnosti, nesmím zapomenout zmínit, že díky vysokému obsahu bavlny v materiálu bunda odolá i jiskrám z ohně. Je to přesně ten moment, kdy rozděláváte oheň, nebo přikládáte a bojíte se o svou bundu, že si ji propálíte, nebo že vám dokonce vzplane. Tak v tomhle případě není daný strach na místě. Maximálně si na bundě přivodíte maličkou tmavou skvrnku, ale nepropálíte si ji skrz na skrz.
Prima zpracování a pozor na vhodnou velikost

Pochválit musím také celkové zpracování bundy Nanosuuf. Vše lícuje, jak má, švy jsou přesné a dobře podlepené, aby se jimi nedostala do bundy voda ani jen vlhkost. Brzdičky ve spodní části bundy i v oblasti kapuce jsou dostatečně velké, bytelné a vypadají, že vydrží fungovat hodně dlouhou dobu. Bunda na těle krásně sedí a nabízí prostor pro volný pohyb těla i rukou.

Rozhodně doporučuji při její koupi vybrat raději větší velikost než menší – jednak, aby vás bunda neomezovala v jakémkoli pohybu, ale také z toho důvodu, abyste byli schopni si pod bundu nadimenzovat vrstvy tak, aby vám sloužila i ve studených měsících roku. V mém případě je to velikost L, přičemž většinu oblečení mám na hraně mezi M a L. Jen pro představu a snad i snazší volbu velikosti této bundy vážím 80 kilo a jsem vysoký 183 centimetrů.

Kapsy na míru

Jak už jsem zmínil, tak bundu je možné si nadefinovat podle svých vlastních potřeb. Nadiktoval jsem si tak konkrétně počet a rozmístění kapes (dvě boční v předu a jednu náprsní se zipem, dále pak dvě vnitřní v přední části bundy bez zipu), které mi maximálně vyhovují. Poberu do nich pohodlně příposlech, doklady i mobil, stejně jako čepici, rukavice a nákrčník. Po dlouhém nošení bundy bych jejich pozice, počet ani rozměry neměnil.
Lehká, sbalitelná a střízlivě krásná

Bunda je krásně lehká (820 gramů) a sbalitelná do skutečně malého formátu, takže už ji ze své rybářské tašky prakticky nevyndávám. Pouze v momentu, kdy ji chci vysušit po výpravě, kde jsem v ní pobíhal venku v dešti.

Tahle bunda se mi moc líbí i po vizuelní stránce. Jasně, není to designovka do města, ve které byste chtěli dělat nepřehlédnutelnou parádu, ale o tomhle tento báječný kus oblečení do přírody vůbec není. Naopak oceňuji decentní vizualitu, nenápadnost, ale především její úžasné vlastnosti. Chobotnice v logu Faramuga se mi hodně líbí, mimochodem faramugo prý znamená v somálštině právě chobotnice.

Cenovka bundy Faramugo Nanosuuf je 7.790 korun, což je ve srovnání s konkurenčními bundami podobných kvalit (prakticky ovšem žádná jiná bunda na trhu takových kvalit v jednom jediném balení nedosahuje) cena vysloveně nízká. Na tuto špičkovou bundu nabízí Faramugo tříletou záruku, a navíc garantuje spolehlivý servis svých výrobků. Velice oceňuji, že se jedná o produkt českého výrobce a nemohu než vám tuto bundu vřele doporučit.